Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. gruszki niezbyt miękkich
- 250 ml wody
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 szt. śliwek ciemnoczerwonych
- 1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
- 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Obrać gruszki, przekroić je na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
- W płaskim naczyniu podgrzać 250ml wody, dodać posiekany imbir i cukier. Włożyć gruszki, dodać sok z limonki i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Włożyć do pozostałego płynu śliwki i dusić następne 10 minut. Wyjąc śliwki i przetrzeć przez sitko o gęstych oczkach odrzucając pestki i skórki.
- Przetarte puree ponownie przygrzać i dodać jagody.
Udostępnij ten przepis