Grilowane skrzydełka kurczaka w sosie hoisin
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
Pierwsza potrawa wykonana na moim nowym grillu elektrycznym. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 6szt. skrzydełek kurczakaokoło 1/2 kg
  • 1łyżka miodu
  • 2łyżka sosu hoisin
  • 1łyżka wodyciepłej
  • 1/4łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty
  • 1łyżeczka cebulki dymkisam szczypior drobno posiekany
  • plasterek świeżego imbirudrobno posiekany
Instructions
  1. Pociąć skrzydełka na 3 części (najpierw nadłamać w stawach), końcówki odrzucić.
  2. Wymieszać składniki marynaty i marynować skrzydełka min 30 min (im dłużej zostawisz skrzydełka tym lepiej -najlepiej na całą noc).
  3. Grilować skrzydełka na średnim żarze (na obrzeżu grila, na grilu elektrycznym z regulacją – poz. medium) ok. 20 min, od czasu do czasu obracając i polewając pozostałą marynatą. Podawać jako przystawkę.