Grilowane piersi kurczaka na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Kolejna potrawa z serii grilowanych. Pamiętaj, że mięso należy grillować krótko, max. 5 min, wtedy będzie mięciutkie i pyszne. Bardzo ważne jest pocięcie piersi w kawałki o równej grubości, dzięki temu mięso będzie soczyste i równo usmażone. Ten przepis to moja własna inwencja. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia, samodzielnie z ryżem lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 400g piersi kurczaka
Marynata:
Instructions
  1. Pociąć piersi w następujący sposób: – rozciąć podwójną pierś na pół – odciąć “małą” pierś, jeżeli jest dosyć duża przeciąć na pół
  2. a następnie grubą połowę przeciąć wzdłuż na dwie cieńsze części. Razem powinniśmy mieć 8-10 kawałków
  3. Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na min. 30 min.
  4. Grilować piersi na dużym żarze po ok. 2 min z każdej strony. Podawać natychmiast (odgrzane piersi tracą swoją soczystość).