Grilowana wołowina (Pulgogi)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 10 ocen
Pierwsze główne danie kuchni koreańskiej na mojej stronie. Tradycyjne koreańskie danie jednak łagodne w smaku (kuchnia koreańska jest bardzo ostra). Jeżeli nie mamy grilla elektrycznego, a jest poza sezonem grillowym, danie to można przygotować na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (kładziemy mięso na patelni i smażymy na niewielkim ogniu, następnie przekładamy na drugą stronę). Serwować z gotowanym ryżem japońskim i kimchi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Ingredients
  • 500g polędwicy wołowej
Marynata:
Dodatki;
Instructions
  1. Wołowinę pociąć w cienkie plasterki w poprzek włókien (najłatwiej jest to zrobić gdy jest lekko zamrożona).
  2. Następnie zmiękczyć mięso nacinając plasterki lekko czubkiem noża lub tasaka
  3. Pociąć plasterki w kawałki wielkości kęsa. Zalać marynatą i odstawić na 20 min.
  4. Grillować mięso kilka minut na grillu lub na patelni. Serwować z ryżem kleistym i kim-chi. Zobacz przepis na kimchi z kapusty.