Grillowany łosoś z ostrygowym ramen to japońskie 3 składnikowe danie obiadowe. Grillowany, długo marynowany (całą noc) łosoś podany na makaronie ramen doprawionym sosem ostrygowym z dodatkiem ogórka posypanego płatkami chili. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie, polecam!
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g surowego łososia (podzielonego na 2 porcje)
- 150 g makaronu Ramen
- 1/2 zielonego ogórka
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Marynata do łososia:
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Ingredients
Marynata do łososia:
|
Instructions
- Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w niej dokładnie rybę. Chowamy na noc do lodówki.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, następnie osączamy na sicie i zostawiamy na kilka minut. Następnie podsmażamy na woku na 2 łyżkach oleju, dodajemy sos ostrygowy i dokładnie mieszamy.
- Rybę grillujemy po 5-7 min z każdej strony. Możemy do tego użyć grilla domowego lub patelni grillowej. Jeżeli nie dysponujesz sprzętem do grillowanie możesz usmażyć rybę na średnim ogniu na 2-3 łyżkach oleju (czas smażenia jak przy grillowaniu).
Share this Recipe