Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili to pyszne danie, które można można przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Składnikiem marynaty jest wino ryżowe, który nie tylko zmiękcza mięso, ale też nadaje wspaniałego smaku i zapachu. Ulatnia się w czasie grillowania, to też nie należy obawiać się jego obecności w daniu. Osoby, które nie mają dostępu do wina ryżowego mogą go zastąpić wytrawnym Sherry a ostatecznie białym wytrawnym winem.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 6-8 szt. skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Marynata:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki wina ryżowego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łyżeczki oleju chili lub sosu chili
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Składniki
Marynata:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Udostępnij ten przepis