Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Poza sezonem grillowym kurczaka przygotowujemy na grillu domowy lub patelni grillowej. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce. Oba dania mogą być także przygotowane niezależnie, kurczak jako jedno z dań na grilla, ryż jako dodatek do każdego innego dania chińskiego.
DO TEGO ORIENTALNA JARZYNKA
Jeżeli chcecie uzupełnić posiłek orientalną jarzynką to polecam jedno z poniższych dań:Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 20 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka 1 duża lub 2 małe
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chili Sriracha
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/3 szklanki soku z ananasa
- 3 łyżki oleju do smażenia
Składniki na żółty ryż:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 szt. jajka
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 2 szt. cebuli dymki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- kilka szczypt soli do smaku
Dodatki:
Ingredients
Marynata:
Składniki na żółty ryż:
Dodatki:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 płaskie kotlety, polędwiczki odcinamy. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
- Ryż gotujemy kilka godzin przed smażeniem, odstawiamy, żeby trochę obsechł (można też go ugotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki).
- W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Rozgarniamy ryż na boki, wlewamy w środek 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajko, mieszając smażymy na suchą jajecznicę. Dodajemy dymkę, imbir, sos sojowy, kurkumę i kilka szczypt soli. Wszystko dobrze mieszamy i i smażymy jeszcze 3 min. Próbujemy, ewentualnie dosalamy do smaku.
Share this Recipe