Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 2kawałki halibutapo ok 200g
  • 2szt. pomidorówmałych, pociętych w cienkie plasterki
Sos:
Zioła:
  • 2łyżki świeżej miętygrubo posiekanej
  • 2łyżki świeżej bazyliigrubo posiekanej
  • 2łyżki świeżej kolendrygrubo posiekanej
Dodatek:
Przybory:
Instructions
  1. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
  2. Rybę gotować na parze ok. 10 min. Ryba powinna być bez skóry, jeżeli skóra nie daje się zdjąć, wtedy gotujemy rybę 2-3 min, wyjmujemy i zdejmujemy skórę (skóra odejdzie dużo łatwiej). Skóry lepiej nie zdejmować po gotowaniu halibuta, bo wtedy ryba jest bardzo miękka i rozpadnie się na kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby nie powinny zachodzić na siebie (na zdjęciu leżą źle – stąd dowiedziałem się o tym problemie:) bo wtedy stykające się miejsce będą niedogotowane (twarde).
  3. Na talerzu rozłożyć koliście pomidory, położyć na nich rybę, polać sosem i posypać ziołami. Danie gotowe.