Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang i sosu Mango chili. Ciasto na placki gorditas znakomicie smakują zrobione z mąki kukurydzianej Pan do tortilli
Prep Time | 25 |
Cook Time | 20 |
Servings |
|
Ingredients
Ciasto
- 2 szklanki mąka kukurydziana
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki pasty Doenjang
- 3 łyżki czosnku
- 1,5 łyżki pasty z imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju sojowego
- sos mango chili
- kapusta pekińska
- pomidory
- starty ser żółty lub mozarella
- pietruszka do dekoracji
Ingredients
Ciasto
Farsz
|
Instructions
- Mąkę kukurydzianą PAN wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę oraz łyżeczkę soli.
- Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ok 2-3 minuty
- Formujemy kule, wkładamy do miski i przykrywamy na około 15-20 minut, aby mąka wchłonęła całą wodę
- Następnie przygotowujemy farsz. Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy mięso mielone. Smażymy, jak mięso będzie gotowe dodajemy pastę Doenjang, czosnek, imbir, sos sojowy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i całość smażymy jeszcze około 2 minuty
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, a kapustę pekińską w cienkie paski
- Z miski wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej i formujemy kulki. Następnie ciasto zgniatamy na okrągłe placki o grubości około 1cm. Możemy to zrobić za pomocą dłoni lub rondelka
- Na drugiej płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane placki na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony.
- Po usmażeniu przekrawamy placki na pół, tak aby stworzyły okrągłe sakiewki.
- Wypełniamy nasze gorditas farszem mięsnym, posypujemy startym serem oraz dodajemy pokrojoną kapustę i pomidora
- Całość polewamy sosem mango chili oraz opcjonalnie dekorujemy danie na talerzu pietruszką lub kolendrą
Share this Recipe