Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki (Tori no karaage)
Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage to popularna japońska potrawa domowa. Marynowane kawałki kurczaka smaży się w kukurydzianej panierce i podaje z sosem cebulowo sojowym. Można ją zjeść na ciepło z gotowanym japońskim ryżem, ale zazwyczaj jada się ją na zimno jako japoński lunch (Bento).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Passive Time
15minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do dekoracji:
  • kawałek papryki czerwonejpokrojonej w bardzo cienkie paseczki
Instructions
  1. Kurczaka pokroić w kostkę 3x3cm.
  2. Wrzucić do miski, dodać przygotowaną marynatę, dobrze wymieszać z mięsem. Odstawić na 15 minut do zamarynowania.
  3. Do woka wlać 3-4cm oleju, dobrze rozgrzać.
  4. Kawałki kurczaka obtaczać w mące kukurydzianej i wrzucać na gorący olej. Smażyć partiami 5-6 min aż będą chrupiące.
  5. Składniki sosu wlać do garnuszka, podgrzać lekko na gazie i wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Polać usmażonego kurczaka i udekorować danie papryką