Frytki z grillowaną wołowiną i kimchi
Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, która zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Doskonałe na lunch, kolację lub jako przekąska na imprezę

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

16.10.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Czas gotowania
40minut
Składniki
1
  • 400g wołowinyz udźca wołowego, rostbefu lub polędwicy wołowej
  • 3puszki koreańskiego kimchi
  • 600g frytek z batatówmrożonych
  • 150g startego sera Gouda
  • szczypiorek
Marynata do wołowiny
Sos do frytek
  • 5łyżek majonezu
  • 2łyżki ketchup
  • 2 łyżki sosu chili Sriracha
  • 5łyżek soku z cytryny lub kiszonych ogórkówsok z ogórków jest lepszą opcją 🙂
  • 1łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pokroić na plasterki w poprzek włókien, zamarynować i odstawić do lodówki na około godzinę
  2. Bataty usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Do tego przepisu użyliśmy frytek mrożonych, ale możecie również sami przygotować chrupiące frytki z batatów w piekarniku.
  3. Wszystkie składniki na sos dobrze razem wymieszać.
  4. Wołowinę wyjąc na 30 min przed smażeniem z lodówki. Rozpalić grill lub rozgrzać patelnie grillowa, dodać niewielką ilość oleju i smażyć plastry wołowiny z dwóch stron, aż będą dobrze zrumienione.
  5. Upieczone bataty przełożyć do miski, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać drobno startym serem Gouda, dodać zgrillowaną wołowinę, następnie polać wszystko przygotowanym sosem.
  6. Na wołowinie ułożyć kimchi, całość posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczypta czarnego sezamu