Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej.
Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, która zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Doskonałe na lunch, kolację lub jako przekąska na imprezę
Prep Time | 1 godzina |
Cook Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
1
- 400 g wołowiny z udźca wołowego, rostbefu lub polędwicy wołowej
- 3 puszki koreańskiego kimchi
- 600 g frytek z batatów mrożonych
- 150 g startego sera Gouda
- szczypiorek
Marynata do wołowiny
- 6 łyżek sos sojowy grzybowy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- pól łyżeczki bulion wołowy Dashida
- 1 białko jaja kurzego
- 10 ml whisky
- 1 łyżeczka czosnek i imbir mielony
- szczypta soli
Sos do frytek
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki ketchup
- 2 łyżki sosu chili Sriracha
- 5 łyżek soku z cytryny lub kiszonych ogórków sok z ogórków jest lepszą opcją 🙂
- 1 łyżka czarnego sezamu
Ingredients
1
Marynata do wołowiny
Sos do frytek
|
Instructions
- Wołowinę pokroić na plasterki w poprzek włókien, zamarynować i odstawić do lodówki na około godzinę
- Bataty usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Do tego przepisu użyliśmy frytek mrożonych, ale możecie również sami przygotować chrupiące frytki z batatów w piekarniku.
- Wszystkie składniki na sos dobrze razem wymieszać.
- Wołowinę wyjąc na 30 min przed smażeniem z lodówki. Rozpalić grill lub rozgrzać patelnie grillowa, dodać niewielką ilość oleju i smażyć plastry wołowiny z dwóch stron, aż będą dobrze zrumienione.
- Upieczone bataty przełożyć do miski, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać drobno startym serem Gouda, dodać zgrillowaną wołowinę, następnie polać wszystko przygotowanym sosem.
- Na wołowinie ułożyć kimchi, całość posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczypta czarnego sezamu
Share this Recipe