Frytki chińskie
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 ocen
Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły… Dobrej zabawy:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Umyte ziemniaki pokroić w zapałkę
  2. Olej wlać do mocno rozgrzanego woka i dobrze podgrzać, włożyć papryczkę chili, mieszając smażyć ok. 10sek. dołożyć cebulę i smażyć mieszając jeszcze 20-30sek. (aby obydwa składniki “puściły” aromaty do oleju), łyżką cedzakową wyjąć chili i cebulę.
  3. Ziemniaki dodać do już aromatycznego oleju i smażyć mieszając ok. 3min., aby zrobiły się lekko brązowe i chrupiące.
  4. Wlać sos sojowy, ocet i posolić (wg uznania) i delikatnie mieszając (frytki już nie będą takie twarde i chrupiące).
  5. Podawać z ryżem lub jako składnik do innego dania (np.: zastępując pędy bambusa). Smacznego.