Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 ocen
Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły... Dobrej zabawy:)
Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły... Dobrej zabawy:)
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g ziemniaków dużych
- 1 szt. papryczek chili suszonych suszonych lub świeżych
- 3 łyżki oleju
- 1 szt. cebuli średniej wielkości, pokrojonej w grube plastry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
Ingredients
|
|
Instructions
- Umyte ziemniaki pokroić w zapałkę
- Olej wlać do mocno rozgrzanego woka i dobrze podgrzać, włożyć papryczkę chili, mieszając smażyć ok. 10sek. dołożyć cebulę i smażyć mieszając jeszcze 20-30sek. (aby obydwa składniki "puściły" aromaty do oleju), łyżką cedzakową wyjąć chili i cebulę.
- Ziemniaki dodać do już aromatycznego oleju i smażyć mieszając ok. 3min., aby zrobiły się lekko brązowe i chrupiące.
- Wlać sos sojowy, ocet i posolić (wg uznania) i delikatnie mieszając (frytki już nie będą takie twarde i chrupiące).
- Podawać z ryżem lub jako składnik do innego dania (np.: zastępując pędy bambusa). Smacznego.
Share this Recipe