Filipiński kurczak Adobo
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania – najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego lub ryżowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany ryż jaśminowy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Składniki marynaty wymieszać w dużym naczyniu. Dodać kurczaka i dokładnie pokryć go marynatą. Marynować 1-3 godziny (im dłużej tym lepiej).
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej. Osączyć kurczaka z marynaty i smażyć na patelni na średnim ogniu po ok. 10 min z każdej strony.
  3. Ogień powinie być na tyle mocny, żeby skórka kurczaka ładnie się zarumieniła.
  4. Następnie wlać pozostałą marynatę, zwiększyć ognień i szybko odparować sos tak, żeby zglazurował się na kawałkach kurczaka, pod koniec zagęszczania sosu przełożyć kawałki na drugą stronę, żeby lepiej pokryły się glazurą.
  5. Podawać z gotowanym ryżem, najlepiej tajskim kleistym