Fasolka smażona z czosnkiem i dymką
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Ingredients
  • 500g zielonej fasolki
  • 1szklanka bulionu drobiowegolub warzywnego
  • 3łyżki masłalub margaryny
  • 3 szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 5 ząbków czosnkuwyciśniętych
Sos:
Instructions
  1. Obciąć końcówki strąków fasolki i poprzecinać na pół.
  2. Zagotować bulion, włożyć fasolkę i gotować od czasu do czasu mieszając, tak długo aż płyn całkowicie wyparuje.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać dymkę i czosnek smażyć 30 sek. Dodać fasolkę dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 30 sek. Wlać sos, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Danie gotowe.