Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są podane na wierzchu smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
PASTA KREWETKOWA - TAJSKI PRZYSMAK
Opcjonalnym składnikiem, nadającym daniu oryginalnego tajskiego charakteru jest tajska pasta krewetkowa (taj. kapi). Kapi to potężny składnik uzyskiwana z fermentowanych, solonych krewetek. Jest ważny składnik kuchni tajskiej, stosowany przede wszystkim do tajskich sosów (Nahm prik) i dań curry. Pasta krewetkowa ma mocny rybi zapach (pierwszy kontakt może być porażający:), jednak po dodaniu do tajskiego dania, mocny zapach częściowo zanika, uwydatnia się za to aromat innych składników.WERSJA WEGE
Danie w łatwy sposób można przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, wystarczy użyć bulionu warzywnego i pominąć tajską pastę krewetkową.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 50 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg dyni
- 500 g ziemniaków
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub cebuli dymki, posiekanej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 2 cm świeżego imbiru startego
- 2-4 łyżki pasty curry czerwonej
- 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej opcja, w wersji wege pominąć
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
- 400 g groszku mrożonego
- 500 ml bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200ml)
- trochę soli do smaku
- 1 łyżka oleju lub masła
- 200 g boczniaków ewentualnie pieczarek
- garść świeżej kolendry
Dodatek:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Dynię pieczemy w całości ok. 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wydrążamy miąższ łyżeczką. Blendujemy na mus.
- Ziemniaki najlepiej w skórce, lub obrane kroimy w ćwiartki i obgotowujemy al dente.
- Na oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, imbir i czosnek. Dodajemy pastę curry, pastę krewetkową, cukier i smażymy kolejne 2-3 min. Do warzyw dodajemy groszek oraz dolewamy bulion i mus z dyni. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną, dopiero wtedy dolewamy mleczko kokosowe i już nie zagotowujemy tylko delikatnie podgrzewamy. Próbujemy i dosalamy do smaku.
Share this Recipe