Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. cukini małej, pokrojonej w kostkę 1,5 x 1,5 cm
- 1/2 szt. papryki żółtej lub czerwonej, pokrojonej w paski
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos do duszenia:
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki przyprawy 7 smaków (lub mniej według gustu)
- 2/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos do duszenia:
Dodatkowo:
|
Instructions
- Przygotować sos do duszenia mieszając jego składniki do rozpuszczenia się cukru. Sos dodać do mięsa, dołożyć paprykę i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
Share this Recipe