Dal z soczewicy
Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

DAL – PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY

Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Ingredients
Dodatki:
Instructions
  1. W garnku lub rondlu na 1 łyżce oleju (lub ghee) podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pastę z czosnku i imbiru oraz suche przyprawy (płatki chili, kmin, kolendra, kurkuma, garam masala). Smażymy 2 minuty.
  2. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, passatę pomidorową i pokrojoną paprykę. Dodajemy bulion, soczewicę i gotujemy ok. 30 min, aż płyn się zredukuje a soczewica będzie miękka. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułów. Na koniec próbujemy i dosalamy do smaku.
  3. 1 łyżkę sosu miętowego mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dal podajemy polany sosem jogurtowo-miętowym miętowym i posypany czarnuszką. Najlepiej smakuje z chlebkiem naan ale może być także podany z ryżem basmati lub jaśminowym.