Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.
Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.
Prep Time | 40 minut |
Passive Time | 2 godz. (marynowanie) |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg udek kurczaka lub mięsa kuczaka gulaszowego
- 2 szt. papryczki chili świeżej lub suszonej
- 4 ząbki czosnku
- 4 szt. papryki zielonej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- szczypta soli do smaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
Marynata:
- 3 szt. białka jajka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Sos (rozmieszać do rozpuszczenia karmelu):
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu białego
- 2 łyżki karmelu*
Ryż zółty:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 szt. cebuli dużej
- 1 łyżeczka kurkumy
Ingredients
Marynata:
Sos (rozmieszać do rozpuszczenia karmelu):
Ryż zółty:
|
|
Instructions
- *Przygotować karmel, do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru i kapkę oleju, smażymy mieszając do ciemno brązowej barwy. Wyjmujemy do miseczki.
- Mięso dokładnie umyć i dodać wszystkie składniki marynaty, przykryć folia i odstawić do lodówki na 2 godz.
- Paprykę pokroić w paski dł. 4cm szer. 2cm. Papryczki chili wyczyścić z pestek i posiekać drobno wraz z czosnkiem.
- Po dwóch godzinach smażyć mięso na bardzo dobrze rozgrzanym oleju (2-3 szklanki) cały czas utrzymując wysoką temperaturę żeby mięso się nie kleiło i nie przywierało. Usmażone mięso odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić.
- Do czystego woka wlać 3 łyżki oleju, wsypać posiekany czosnek i papryczkę chili, smażyć krótko żeby nie przypalić czosnku. Dodać paprykę zieloną, wlać sos sojowy i dodać szczyptę soli do smaku. Smażyć mieszając.
- Do pół twardej papryki dodać składniki sosu: cukier, ocet, oraz karmel.
- Do całości dodajemy nasze mięso, mieszamy. Potrawa powinna mieć dość mocny smak co regulujemy ilością soli, cukru i octu. Po wyłączeniu potrawy dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego.
- Ryż: gotujemy ryż wg. przepisu (najlepiej kilka godzin wcześniej). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy ryż oraz łyżeczkę kurkumy. Mieszamy, lekko podsmażamy. Podajemy z kurczakiem, smacznego!!!
Share this Recipe