Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 15 szt. krewetek Black Tiger
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru lub świeżego imbiru
- trochę cukru (opcjonalnie)
Panierka:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- trochę wody
Sos:
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 szt. papryczki chili suszonej
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Panierka:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- 2 łyżki mąki kukurydzianej mieszamy z octem ryżowym i odrobiną wody. Wody dodać tyle aby otrzymać gęste ale lejące się ciasto. Ciasto mieszamy z krewetkami, następnie smażymy krewetki na 1-2cm oleju. Usmażone krewetki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i pastę imbirową.
Share this Recipe