Curry z wątróbki ze Sri Lanki
Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, oczyścić z żyłek i pokroić w cieniutkie paseczki.
  2. Do woka wlać olej i podgrzać do niezbyt wysokiej temperatury, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty mieszając aby nie dopuścić do przypalenia.
  3. Następnie zwiększyć nieco płomień, wrzucić kawałki wątróbki i smażyć aż mięso zblednie.
  4. Dodać pastę curry, chili, cukier i wymieszać.
  5. Po chwili wlać bulion oraz mleko kokosowe. Wymieszać dokładnie aby wszystkie składniki uległy połączeniu. Doprowadzić potrawę do wrzenia i podawać z dodatkiem ryżu.