Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g wątróbki drobiowej lub wątróbki cielęcej
- 1 szklanka bulionu
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 3 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki pasty curry czerwonej
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Do woka wlać olej i podgrzać do niezbyt wysokiej temperatury, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty mieszając aby nie dopuścić do przypalenia.
- Dodać pastę curry, chili, cukier i wymieszać.
Share this Recipe