Curry z kurczaka (chicken curry)
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Ingredients
  • 500g piersi kurczaka
  • 1szt. jabłkapociętego w drobną kotkę
  • 1łodyga selera naciowegopociętego w plasterki grubości 2-3mm
  • 1szt. cebuliposiekanej
  • 1ząbek czosnkuwyciśniętego
  • 1puszka grzybów słomianych
  • 2łyżki masła
  • 2szklanki jogurtu naturalnegolub mleka
Bulion z dodatkami:
Dodatek:
Instructions
  1. Przygotowujemy składniki.
  2. Pierś kurczaka tniemy w sporą kostkę. Gotujemy w wodzie lub smażymy metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju (lub ghee). W indyjskich przepisach kurczaka zazwyczaj się gotuję, jednak ja wolę metod stri-fry, kurczak jest wtedy bardziej miękki i soczysty.
  3. Na średnim ogniu, na patelni lub w woku roztapiamy 2 łyżki masła. Wrzucamy jabłko, selera, cebulę i czosnek. Smażymy mieszając od czasu do czasu ok. 4 min. W międzyczasie mieszamy bulion z curry, solą i mąką kukurydzianą.
  4. Wlewamy bulion z dodatkami.
  5. Następnie wlewamy jogurt lub mleko, mieszamy.
  6. Dodajemy grzyby i gotujemy, aż sos zgęstnieje (ok. 2 min).
  7. Dodajemy kurczaka, mieszamy, gotowe.
  8. Danie podajemy z ryżem basmati. Możemy podać danie i ryż w oddzielnych naczyniach lub ułożyć na talerzu ryż w okręgu, którego środek wypełniamy gotową potrawą.