Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.
Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 1 szt. jabłka pociętego w drobną kotkę
- 1 łodyga selera naciowego pociętego w plasterki grubości 2-3mm
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego
- 1 puszka grzybów słomianych
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
Bulion z dodatkami:
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego zimnego, przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 3 łyżeczki curry madras łagodnej lub ostrej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąka kukurydziana
Dodatek:
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Bulion z dodatkami:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe