Curry z dyni i białej fasoli
Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki “gulasz” można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
  • 500g dyni
  • 1puszka białej fasolidrobnej
  • 5szt. pomidorów
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 2łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
Dodatkowo:
Instructions
  1. Dynię obrać, usunąć włókna i pestki, następnie pokroić w kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kawałki.
  3. Rozgrzać olej, wrzucić czosnek i dynię. Smażyć przez 2 minuty a następnie wlać 3 łyżki wody, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
  4. Wrzucić pomidory i fasolę, następnie dodać wszystkie przyprawy.
  5. Wymieszać wszystko i doprowadzić do wrzenia. Na talerzach rozkładać porcję ryżu i curry.