Cukinia smażona słodko-kwaśna
Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się jako ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Pokrojoną cukinię wrzucić do dużej miski, dodać czosnek, imbir i chilli. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  2. W małej miseczce wymieszać składniki sosu.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cukinię i smażyć delikatnie mieszając przez 10 minut.
  4. Dodać sos, wymieszać, zagotować i gotować jeszcze przez kilkanaście sekund do zgęstnienia. Przed podaniem danie można posypać ziarnem sezamu.