Przejdź do treści

Congee po tajsku (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Congee po tajsku (by M. Klimczak)
Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.

CONGEE NA OBIAD

Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta "kleikowych koneserów":)  

CONGEE PO TAJSKU W WERSJI WEGE

Jest to danie bezmięsne a po zastąpieniu bulionu drobiowego przez bulion warzywny staje się daniem w pełni wegetariańskim / wegańskim. Można też użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Cook Time 5 godzin
Servings
Ingredients
Dodatki:
Cook Time 5 godzin
Servings
Ingredients
Dodatki:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ryż dokładnie płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i zlewamy bulionem z pastą tom yum i wodą. Dodajemy imbir, czosnek i całe liście limonki, gotujemy 5-6 godzin. Jeśli konsystencja staje się zbyt gęsta dodajemy wodę. Na koniec wyjmujemy liście limonki.
  2. Kolendrę rozdzielamy na listki, dymkę i imbir marynowany tniemy w cieniutkie plasterki.
  3. Congee nalewamy do miseczek posypujemy ziołami, imbirem marynowanym (opcja), prażoną cebulą i sezamem. Skrapiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną srirachy.
    Congee po tajsku
Share this Recipe