Ciasto Midowe – Kasutera / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,0 / 3 oceny
Japońskie ciasto z dodatkiem miodu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
  • 5szt. jajek
  • 150g cukru
  • 80g miodu
  • 80g mąki pszennej
  • 3łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki cukru pudrudo posypania
Instructions
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijanie, gdy masa zrobi się biała i puszysta i nie będzie w niej kryształków cukru.
  3. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  4. Wlej ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  5. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jakiś czas, aby ciasto ostygło.
  6. Posyp cukrem pudrem i Gotowe. *Można też masę wlać do formy do robienia babek i ciasto będzie jak babka 😉