Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip
Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Ingredients
Instructions
  1. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić gorczycę i nasiona kminu rzymskiego, chwilę przesmażyć.
  2. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu mieszając przez 5 minut.
  3. Dosypać resztę przypraw, rodzynki i posiekany imbir.
  4. Dołożyć jabłka i smażyć mieszając przez około 7- 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Nie dopuścić do zupełnego rozpadnięcia się jabłek.
  5. Pod koniec doprawić sokiem z limonki. Podawać na zimno jako dodatek do potraw mięsnych.