Chutney pomidorowy
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Ingredients
Do dekoracji:
Instructions
  1. Pomidory zanurzyć na kilka minut we wrzątku a następnie obrać ze skóry.
  2. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Opcjonalnie: z jabłek wyciąć gniazda nasienne pokroić w gruba kostkę.
  3. Do rondla z grubym dnem wrzucić pomidory, cebulę i opcjonalnie jabłka.
  4. Dodać cukier, garam masala, imbir, ocet, sól i miód. Częściowo przykryć rondelek i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.
  5. Pomidory rozgnieść widelcem. Chutney gotować dalej bez przykrycia na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Zamieszać, odstawić do ostygnięcia i oziębić w lodówce. Przed podaniem przybrać kleksem jogurtu, papryczką i listkami mięty. Podawać schłodzony jako dodatek do potraw.