Chrupiące ziołowe placuszki
Chrupiące ziołowe placuszki to indyjska przekąska, którą można zaserwować na lunch lub na śniadanie. Do ich przygotowania używa się takiego samego ciasta jak na indyjski chleba Naan. Chrupiące ziołowe placuszki wykonuje się z rozwałkowanego ciasta pszennego posmarowanego aromatycznym farszem z jabłka, warzyw i ziół. Po zwinięciu w roladę, ciasto tnie się na plastry a następnie smaży na oleju. Tak przygotowane placuszki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, o intensywnym kolendrowym smaku. Podajemy je solo lub z dodatkiem rożnych sosów, my proponujemy 2 sosy gotowe i jeden własnej roboty.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Ciasto:
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1kubeczek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/3łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżeczki olejulub oliwy
Farsz:
Dodatkowo:
(Opcja) Sos majonezowo-kolendrowy:
  • 2łyżki majonezu
  • 1łyzka olejulub oliwy
  • 1łyżka świeżej kolendryposiekanej
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty
  • 1łyżka soku z limonki
Instructions
  1. Mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i olej (oliwę) łączymy i dobrze zagniatamy, odstawiamy na godzinę.
  2. Ciasto dzielimy na 6 części rozwałkowujemy na placki. Posypujemy listkami kolendry i czarnuszką i wałkujemy jeszcze aby się wkleiły w ciasto.
  3. Składniki farszu blendujemy.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na 6 plasterków i smażymy na oleju na małym ogniu z obydwu stron. Podajemy gorące solo lyb z sosami takimi jak słodki sosem chili, ostry sos chili lub sos majonezowo-kolendrowy (własnej roboty).