Chrupiące ziołowe placuszki to indyjska przekąska, którą można zaserwować na lunch lub na śniadanie. Do ich przygotowania używa się takiego samego ciasta jak na indyjski chleba Naan. Chrupiące ziołowe placuszki wykonuje się z rozwałkowanego ciasta pszennego posmarowanego aromatycznym farszem z jabłka, warzyw i ziół. Po zwinięciu w roladę, ciasto tnie się na plastry a następnie smaży na oleju. Tak przygotowane placuszki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, o intensywnym kolendrowym smaku. Podajemy je solo lub z dodatkiem rożnych sosów, my proponujemy 2 sosy gotowe i jeden własnej roboty.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy
Farsz:
- 1/2 szt. jabłka
- pęczek świeżej kolendry
- 1 szt. szalotki lub cebulki z dymki
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju lub oliwy
- 1 szt. papryczki chili suszonej
- szczypta kminu rzymskiego mielonego
Dodatkowo:
- kilka łyżek oleju do smażenia
- słodki sos chili do podania
- sos chili do podania
Ingredients
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
|
Instructions
- Mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i olej (oliwę) łączymy i dobrze zagniatamy, odstawiamy na godzinę.
- Ciasto dzielimy na 6 części rozwałkowujemy na placki. Posypujemy listkami kolendry i czarnuszką i wałkujemy jeszcze aby się wkleiły w ciasto.
- Składniki farszu blendujemy.
Share this Recipe