Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy odświeżony przepis z serii "Moje ulubione przepisy" i zarazem pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Stary przepis postanowiłem też zatrzymać w pierwotnej formie na pamiątkę link. Było to w 2001 roku, w w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl i została napisana w 100% przeze mnie, całe wprowadzanie odbywało się ręcznie w html:).
Chrupiąca wieprzowina w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Potrawa znakomita ale trochę uciążliwą pod kątem obsmażania mięsa. Stosuję się tutaj panierkę ziemniaczaną, która podczas smażenia lubi mocno pryskać a na dodatek szybko się rozkleja pod wpływam wilgoci (sosu). Zastosowanie mąki ziemniaczanej daje bardzo chrupiące i lekko przesuszone mięso ponieważ soki nie są całkowicie zabezpieczone i wypływają. Jeżeli danie bardzo wam zasmakuje ale pryskanie zniechęca do ponownego gotowania to zastosujecie panierkę opcjonalną z mąki kukurydzianej i jajka. Da ona podobny efekt chrupkości i smaku ale dokładnie pokrywa kawałki mięsa i nie ma wypływu soków a co za tym mięso jest bardziej soczyste a podczas smażenia nie pryska.
Tak panierowane mięso jest bardzo chrupkie ale trzeba je podawać oddzielnie z sosem i polewać tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość. Drugą techniką jest połączenie mięsa z sosem w woku na sam koniec gotowania i natychmiastowe serwowanie, jednak w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Ja osobiście preferuję polewanie mięsa sosem już na talerzu.
Chrupiąca wieprzowina w sosie to typ dania, które w Chinach serwuje się zazwyczaj jako element kilkudaniowego posiłku, rzadko jako samodzielne danie z ryżem. W Polskich warunkach (i przyzwyczajeniach) obiad składa się najczęściej z dania głównego, wypełniacza (ziemniaki, kasza, ryż) i surówki. Jeżeli chcecie zachować ten schemat to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, dodajcie chińskie danie warzywnym, ja polecam jako jarzynkę marchewkę z makaronem sojowym.
Chrupiąca wieprzowina w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Potrawa znakomita ale trochę uciążliwą pod kątem obsmażania mięsa. Stosuję się tutaj panierkę ziemniaczaną, która podczas smażenia lubi mocno pryskać a na dodatek szybko się rozkleja pod wpływam wilgoci (sosu). Zastosowanie mąki ziemniaczanej daje bardzo chrupiące i lekko przesuszone mięso ponieważ soki nie są całkowicie zabezpieczone i wypływają. Jeżeli danie bardzo wam zasmakuje ale pryskanie zniechęca do ponownego gotowania to zastosujecie panierkę opcjonalną z mąki kukurydzianej i jajka. Da ona podobny efekt chrupkości i smaku ale dokładnie pokrywa kawałki mięsa i nie ma wypływu soków a co za tym mięso jest bardziej soczyste a podczas smażenia nie pryska.
Tak panierowane mięso jest bardzo chrupkie ale trzeba je podawać oddzielnie z sosem i polewać tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość. Drugą techniką jest połączenie mięsa z sosem w woku na sam koniec gotowania i natychmiastowe serwowanie, jednak w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Ja osobiście preferuję polewanie mięsa sosem już na talerzu.
Chrupiąca wieprzowina w sosie to typ dania, które w Chinach serwuje się zazwyczaj jako element kilkudaniowego posiłku, rzadko jako samodzielne danie z ryżem. W Polskich warunkach (i przyzwyczajeniach) obiad składa się najczęściej z dania głównego, wypełniacza (ziemniaki, kasza, ryż) i surówki. Jeżeli chcecie zachować ten schemat to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, dodajcie chińskie danie warzywnym, ja polecam jako jarzynkę marchewkę z makaronem sojowym.
Prep Time | 30 min |
Passive Time | 15 min |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej ukośnie w 3 cm kawałki
- 3 szt. grzybów mun namoczonych i pociętych w paski
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- szczypta soli
- 2 łyżki wina ryżowego
Ciasto 1:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- trochę wody (3-4 łyżki)
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
- 1/2 szklanki mąka kukurydziana
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- trochę wody
Sos przyprawowy:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- marchewka z makaronem sojowym
Ingredients
Marynata:
Ciasto 1:
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
Sos przyprawowy:
Dodatek:
|
Instructions
- Do dwóch kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody (3-4 łyżki) aby otrzymać gęstą papkę, dodać ciasto do marynowanego mięsa, dobrze wymieszać. Jeżeli stosujemy "Ciasto 2" to mieszamy wszystkie składniki i jeżeli jest zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody, mieszamy z mięsem, aż ciasto pokryje dokładnie plasterki.
- Na dużym ogniu mocno rozgrzać 2 szklanki oleju, następnie zmniejszyć na średni ogień. Plasterki mięsa smażyć w 2 partiach, kłaść pojedynczo na gorący olej (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie bo się skleją), smażyć do zrumienienia z obydwu stron (w czasie smażenia obracać plasterki 3-4 razy).
UWAGA! Smażone mięso w panierce ziemniaczanej mocno pryska. - Podawać kawałki mięsa na talerzu a podgrzany sos oddzielnie w miseczce. Tuż przed jedzeniem polać mięso sosem, dzięki temu mięso będzie chrupiące. Drugą metodą jest wymieszanie mięsa w woku z sosem i natychmiastowe podanie, w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Podawać z ryżem jaśminowym i opcjonalnie z daniem warzywnym.
Share this Recipe