Przejdź do treści

Chrupiąca wieprzowina w sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiąca wieprzowina w sosie
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Było to coś ok 2001 roku, w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl. Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa jedna z moich ulubionych. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwiczki, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 min
Passive Time 15 min
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Prep Time 30 min
Passive Time 15 min
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotować ciasto: do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego.
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
  3. Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
  4. Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się).
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
  5. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju kładąc na papierze kuchennym, trzymać w cieple.
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
  6. Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.
  7. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Podawać natychmiast, dzięki temu kawałki mięsa pozostaną chrupkie.
    Chrupiąca wieprzowina w sosie
Share this Recipe