Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Było to coś ok 2001 roku, w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl. Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa jedna z moich ulubionych. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwiczki, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Było to coś ok 2001 roku, w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl. Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa jedna z moich ulubionych. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwiczki, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 min |
Passive Time | 15 min |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g polędwiczki wieprzowej lub schabu bez kości
- 1 szt. cebuli dymki
- 3 szt. grzybów mun
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- szczypta soli
- 1 łyżka wina ryżowego
Ciasto:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- trochę wody
Sos:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego gotowanego
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.
Share this Recipe