Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 33 oceny
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.

KARP SERWOWANY W CAŁOŚCI

Chińczycy podobnie jak Polacy uwielbiają karpia, jednak inaczej niż u nas serwują go zazwyczaj w całości. W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy stosuje się właśnie niewielkiego karpia. Wypatroszona i oczyszczona ryba jest nacinana głęboko z obu stron, marynowania a następnie smażona w cieście na głębokim oleju. Rybę następnie serwuje się w całości polaną sosem, a uczestnicy posiłku odrywają pałeczkami kawałki ryby prosto ze wspólnego talerza, ewentualnie odrywają większy kawałek i przekładają na swój talerzyk. Podczas moich kilku wizyt w Chinach miałem okazję kilka razy jeść tak przygotowanego karpia. Ryba była smażona sauté lub w cieście, czasami gotowana na parze, sos prawie zawsze był pikantny (najwyraźniej Chińczycy preferują karpia na ostro).

CHRUPIĄCA RYBA W SŁODKO PIKANTNYM SOSIE Z FILETU

W Polskich warunkach serwowanie całej wspólnej ryby jest osobliwe i może spowodować jedynie zakłopotanie biesiadników. Biorąc to pod uwagę wykonałem Chrupiącą rybę z filetu z dorsza (ale można użyć każdą inną ulubioną rybę). Po kilku podejściach do dania przekonałem się, że filet powinien mieć skórę, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Przedstawiony przepis zawiera instrukcje wykonania dla całego karpia jak i filetu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Cook Time Passive Time
10minut 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Cook Time Passive Time
10minut 20minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Ciasto
  • 1/2szklanki mąki pszennej
  • woda(ok. 3/4 szklanki)
Dodatek:
Instructions
  1. Karpia wypatroszyć, obrać z łusek, głowę zostawić (filet pociąć na kawałki na jedną porcję). Ponacinać rybę głęboko z obu stron w romby o szerokości 1 cm (grube filety ponacinać tylko od strony ze skórą, cienkich nie nacinać).
  2. Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej karpia i często obracając marynować 20 minut (filety ułożyć w naczyniu skórą do dołu i polać każdy kawałek marynatą, obracanie nie jest konieczne).
  3. Posiekać imbir, dymkę i papryczki chili (usunąć pestki), wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki na sos. Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
  4. W woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć całą w cieście. (Kawałki filetów wyjąć z marynaty i obsypać mąką, następnie każdy kawałek ryby zanurzać w cieście i kłaść na olej).
  5. Włożyć karpia do oleju i smażyć przez 8-10 min kilka razy przewracając na drugą stronę (filet smażyć 2-3 min z każdej strony). Usmażona ryba powinna być chrupiąca i zarumieniona. Wyjąć z oleju, osączyć, trzymać w cieple.
  6. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir, dymkę i chili.
  7. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje.
  8. Rybę polać gorącym sosem i serwować. Można też podać rybę i sos oddzielnie w miseczce. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.