Ocena ze starego portalu: 4,94 / 33 oceny
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.
Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.
KARP SERWOWANY W CAŁOŚCI
Chińczycy podobnie jak Polacy uwielbiają karpia, jednak inaczej niż u nas serwują go zazwyczaj w całości. W oryginalnym przepisie do przygotowania tej potrawy stosuje się właśnie niewielkiego karpia. Wypatroszona i oczyszczona ryba jest nacinana głęboko z obu stron, marynowania a następnie smażona w cieście na głębokim oleju. Rybę następnie serwuje się w całości polaną sosem, a uczestnicy posiłku odrywają pałeczkami kawałki ryby prosto ze wspólnego talerza, ewentualnie odrywają większy kawałek i przekładają na swój talerzyk. Podczas moich kilku wizyt w Chinach miałem okazję kilka razy jeść tak przygotowanego karpia. Ryba była smażona sauté lub w cieście, czasami gotowana na parze, sos prawie zawsze był pikantny (najwyraźniej Chińczycy preferują karpia na ostro).CHRUPIĄCA RYBA W SŁODKO PIKANTNYM SOSIE Z FILETU
W Polskich warunkach serwowanie całej wspólnej ryby jest osobliwe i może spowodować jedynie zakłopotanie biesiadników. Biorąc to pod uwagę wykonałem Chrupiącą rybę z filetu z dorsza (ale można użyć każdą inną ulubioną rybę). Po kilku podejściach do dania przekonałem się, że filet powinien mieć skórę, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Przedstawiony przepis zawiera instrukcje wykonania dla całego karpia jak i filetu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 10 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g filetu rybnego ze skórą lub małego karpia
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Sos:
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- woda (ok. 3/4 szklanki)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos:
Ciasto
Dodatek:
|
Instructions
- W woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Rybę wyjąć z marynaty, obsypać mąką kukurydzianą i następnie zanurzyć całą w cieście. (Kawałki filetów wyjąć z marynaty i obsypać mąką, następnie każdy kawałek ryby zanurzać w cieście i kłaść na olej).
Share this Recipe