Przejdź do treści

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką
Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata do tofu:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1/2 płata wodorostów nori pociętego w kostkę 1x1cm
Prep Time 30 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata do tofu:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1/2 płata wodorostów nori pociętego w kostkę 1x1cm
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ryż do sushi przygotować wg. przepisu. W czasie gotowania ryżu wykonać punkt 2 i 3.
  2. Odcedzić dokładnie tofu i pokroić w plastry. Plastry tofu włożyć do płaskiej miseczki i zalać marynatą. Bardzo ostrożnie obtoczyć w niej tofu (żeby się nie pokruszyło) i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
    Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką
  3. Paprykę zawinąć w metalową folię i włożyć do gorącego piekarnika i piec aż sczernieje. Przestudzić, obrać i pokroić w paski.
  4. Ryż do sushi rozłożyć do miseczek. Na wierzchu poukładać plastry tofu, paprykę i polać niewielką ilością marynaty. Posypać posiekaną dymką i kawałkami nori. Dołożyć po łyżeczce marynowanego imbiru i pasty wasabi.
    Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką
Share this Recipe