Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 paczka tofu zwartego
- 1 szt. papryki czerwonej
Marynata do tofu:
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 4 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 płata wodorostów nori pociętego w kostkę 1x1cm
Dodatki:
Ingredients
Marynata do tofu:
Do przybrania:
Dodatki:
|
Instructions
- Ryż do sushi przygotować wg. przepisu. W czasie gotowania ryżu wykonać punkt 2 i 3.
- Paprykę zawinąć w metalową folię i włożyć do gorącego piekarnika i piec aż sczernieje. Przestudzić, obrać i pokroić w paski.
Share this Recipe