Przejdź do treści

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ugotować ryż wg. przepisu. NIE DOPRAWIAĆ ZAPRAWĄ OCTOWĄ!
  2. Grzyby shitake zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego przez 3 minuty na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w cienkie paski.
  3. Tempurę rozmieszać z wodą na rzadkie ciasto, maczać krewetki i smażyć na głębokim oleju na na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia oleju.
  4. Ugotowany ryż do sushi wymieszać z sokiem z limonki i przełożyć do 4 miseczek.
  5. Na wierzchu ryżu ułożyć po 3 krewetki, parę plasterków avocado, słupki marchewki i papryki, grzyby i rzodkiew. Posypać wszystko sezamem, podawać z sosem sojowym i imbirem marynowanym.
    Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake
Share this Recipe