Chińskie placki z dymką i chili to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
sztuk
|
Ingredients
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40 ml wrzątku
- 40 ml wody lodowatej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łyżek oleju do smażenia
- pęczek cebuli dymki sam szczypior
- 1-3 łyżeczek papryczki chili kruszonej (ilość wg. gustu)
Ingredients
|
Instructions
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dzielimy mieszankę na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.
- Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy.
Share this Recipe