Przejdź do treści

Chińskie placki z dymką i chili

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chińskie placki z dymką i chili
Chińskie placki z dymką i chili to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
sztuk
Ingredients
Prep Time 30 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
sztuk
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.  Dzielimy mieszankę na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.
  2. Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Zjadamy gorące:-)
    Chińskie placki z dymką i chili
Share this Recipe