Chińska zupa z zacierkami (by M. Klimczak)
Chińska zupa z zacierkami to szybki w wykonaniu lekki chiński bulion w klasycznymi chińskimi wykonaniu. W przepisie tym zastosowane są 2 popularne w chińskich zupach dodatki: zacierki jajeczne i mąka ziemniaczana. Osoby odwiedzające chińskie i wietnamski restauracyjki i bary zapewne spotkały się z nimi naocznie, często dziwiąc się “co w tej zupie pływa”?

ZACIERKI JAJECZNE

W wielu chińskich przepisach na zupę pojawiają się jajeczne zacierki, uzyskuje się je poprzez wlanie do gotującego się dania rozbełtanego jajka. Wielkość zacierek można regulować, Magda wymieszała jajko od razu podczas wlewania, wtedy jajko formuje się w bardzo dużą ilość malutkich kluseczek. Jeżeli po wlaniu jajka odczekamy najpierw 10 sekund i dopiero rozmieszamy, jajko uformuje się w duże, fantazyjne wstęgi.

ŚLISKA I SZKLISTA

Klasyczny chiński trick stosowany w zupach to dodatek mąki ziemniaczanej, powoduje on, że bulion uzyskują intrygującą śliską konsystencji i szklistą powierzchnię. Jeżeli po dodaniu 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej efekt ten jest mało widoczny można spróbować dodawać po 1 dodatkowej łyżeczce. Przed dodaniem do gotującej zupy mąkę zawsze należy rozmieszać z niewielką ilością wody.

WERSJA OVO-WEGE

Bulion drobiowy łatwo zastąpić bulionem warzywnym, uzyskując wersję ovo-wegetariańską. Nie wyobrażam sobie jednak tej zupy bez użycia jajka, wtedy zostanie już tylko szklisty bulion warzywny:) Weganie i wegetarianie to jednak osoby bardzo pomysłowe, może da się w jakiś inny sposób uzyskać efekt zacierek?

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Ingredients
Instructions
  1. Z bulionu odlewamy trochę do miseczki, rozrabiamy w nim mąkę ziemniaczaną (nie może być bardzo gorący bo skrobia od razu się zetnie).
  2. Pozostały bulion zagotowujemy, wrzucamy grzyby, dodajemy imbir, sos sojowy, pieprz. Po kilku minutach, gdy grzyby się dobrze namoczą, wyławiamy je, tniemy w plasterki i ponownie dodajemy do bulionu.
  3. Dodajemy do zupy mąkę rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Jajka rozbijamy w miseczce, delikatnie rozrabiamy i mieszając wlewamy do gorącej zupy. Zupę podajemy posypaną drobno pociętym szczypiorkiem.