Chińska zupa kurczakowa / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 8 ocen
Banalnie prosta w wykonaniu potrawa. Udaje się nawet tym, którzy przypalają wodę na herbatę. Przy tym ma naprawdę niebanalny smak.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
15minut
Ingredients
Marynata:
Warzywa:
  • 1szt. marchewki
  • 1szt. pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
Instructions
  1. Mięso pokroić w paseczki.
  2. Z oleju, sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru, pieprzu oraz słodkiej papryki sporządzić marynatę. Mięso wymieszać z marynatą, ostawić.
  3. W tym czasie warzywa pokroić w paseczki.
  4. W garnku zagotować 5 – 6 szklanek wody. Dorzucić pocięte warzywa, zagotować, gotować 10 min (kapustę pekińską wystarczy wrzucić pod sam koniec gotowania).
  5. Po upływie 10 min. zdjąć garnek z ognia, dodać mięso wraz z marynatą, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym. Zupa gotowa.