Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia
Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
5burgerów 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 15minut
Servings Prep Time
5burgerów 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 15minut
Ingredients
Panierka:
Sos:
Pikle z ogórka:
Dodatki:
  • świeża kolendra
  • sok z limonki
Instructions
  1. Wszystkie składniki burgerów blendujemy. Uzyskaną masę dzielimy na 5 części i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obydwu stron przez 3-4 min.
  2. Przygotowujemy sois mieszajac w w miseczce majonez z gochugaru. Ogórka tniemy w plastry, lub wstążki i marynujemy około 15 min w marynacie.
  3. Bułeczki burgerowe smarujemy sosem, nakładamy rybnego burgera, marynowanego ogórka, świeżą kolendrę, skrapiamy sokiem z limonki i zjadamy ciepłe. Pycha!