Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.
Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 10 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
burgerów
|
Ingredients
- 5 szt. bułeczek użyć ulubionych bułek, najlepiej z posypką sezamową
- 350 g filetu z łososia
- 4 szt. szalotki lub cebulki dymki
- 6 ząbków czosnku
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 szklanki panko
- 1/2 pęczka świeżej kolendry posiekanej
- kilka łyżek oleju do smażenia
Panierka:
- 3 łyżki panko
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
Pikle z ogórka:
- 1 szt. zielonego ogórka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
Dodatki:
- świeża kolendra
- sok z limonki
Ingredients
Panierka:
Sos:
Pikle z ogórka:
Dodatki:
|
Instructions
- Wszystkie składniki burgerów blendujemy. Uzyskaną masę dzielimy na 5 części i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obydwu stron przez 3-4 min.
- Przygotowujemy sois mieszajac w w miseczce majonez z gochugaru. Ogórka tniemy w plastry, lub wstążki i marynujemy około 15 min w marynacie.
Share this Recipe