Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
20minut gotowania ryżu
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
20minut gotowania ryżu
Ingredients
Instructions
  1. Wcześniej przygotować bulion drobiowy wykonany wg. przepisu lub przy użyciu kurczaka w proszku. Ugotować także ryż jaśminowy wg. przepisu
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić rozdrobniony czosnek.
  3. Dodać mieloną wieprzowinę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
  4. Dołożyć imbir, cebulkę i chili.
  5. Odsunąć wszystko na bok patelni i w wolne miejsce wbić jajka. Lekko zamieszać aby za bardzo nie rozdrobnić jajek.
  6. Kiedy jajka się zetną dodać bulion.
  7. Doprowadzić do wrzenia, dolać sos rybny i dodać ugotowany ryż.
  8. Doprawić do smaku octem ryżowym, solą i pieprzem.
  9. Rozlać do miseczek bulion tak, żeby w każdej znalazł się kawałek jajka. Podawać posypany posiekaną dymką.