Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi
Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi to bardzo smaczna i łatwa do przygotowania japońska zupa na rybnym bulionie dashi z makaronem udon i chrupiącymi wodnymi bulwami. Aby uzyskać wersję wegetariańską / wegańską należy użyć jeden z bulionów wegetariańskich dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
6osób 20minut
Servings Prep Time
6osób 20minut
Ingredients
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Instructions
  1. Makaron udon gotować przez 5 minut w dużej ilości wody z kilkoma kroplami oleju sezamowego. W czasie gotowania mieszać regularnie aby się nie posklejał. Odsączyć i przełożyć do miseczek.
  2. Wymoczone grzyby wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Wodę z grzybów dolać do 1 i 1/2 litra bulionu dashi.
  3. Dodać grzyby i resztę składników: sos sojowy, mirin, czosnek i imbir. Całość bulionu gotować przez 7 minut, następnie dodać kasztany wodne, doprawić szczyptą przyprawy 7 smaków, gotować jeszcze 1 minutę.
  4. Przygotowany makaron udon zalać bulionem, posypać dymką i sezamem.