Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych z wyglądu i składu ciasta do naszych rodzimych klusek na parze. Jest to bardzo popularne danie wywodzące się z północnych regionów Chin. Baozi zawsze zawierają jakiś farsz, najczęściej mięsny ale może być także wegetariański a nawet słodki (słynna odmiana ze słodką pastą z ziaren lotosu). Bułeczki na parze Baozi jada się zazwyczaj solo jako lunch / przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.
Bułeczki na parze Baozi w wersji kokosow0-krewetkowej Magda proponuje małe urozmaicenie do klasycznego chińskiego przepisu dodając do ciasta mleko kokosowe. W ten sposób bułeczki na parze Baozi uzyskują delikatny słodkawy, kokosowy smak. Do tej odmiany Baozi z kokosowym (tajskim) szlifem świetnie pasuje krewetkowy farsz. Do gotowania na parze najlepiej jest zastosować tradycyjny chiński parownik bambusowy. Po ugotowaniu kosz bambusowy możemy uzyć jako naczynie do podania dania na stół. Bułeczki Baozi je się maczając w specjalnym dipie, jako urozmaicenie można podać do maczania sos sojowy i sos chili.
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
bułeczek
|
Ingredients
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka kokosowego
Farsz:
- 250 g krewetek
- 1 szt. cebuli dymki
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatki:
- świeże zioła np. bazylia, kolendra, do posypania
- sezam biały do posypania
- sezam czarny do posypania
- sos sojowy do maczania (opcja)
- sos chili do maczania (opcja)
Przybory:
- parownik bambusowy
- papierowe kokilki
Ingredients
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatki:
Przybory:
|
Instructions
- Wszystkie składniki sosu łączymy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min.
- Wszystkie składniki farszu podsmażamy ok. 3 min w woku, studzimy i drobno siekamy.
- Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 12 części. Każdą z części delikatnie rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy, formujemy delikatnie kulę i wkładamy do papierowej kokilki.
- Kokilki układamy w koszyczku do parowania, który stawiamy na woku lub garnku z wrzącą wodą. Bułeczki gotujemy na parze 7-8 minut.
Share this Recipe