Bułeczki Man Tou
Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen
Gdy znudzi się Wam ryż lub makaron, proponuję taką alternatywę: bułeczki na parze Man Tou. Świetnie wchłaniają sos (dlatego lepiej przygotować trochę więcej niż zwykle), a gdy zostaną po posiłku – można potem je przekąsić np.: z masełkiem Popularne, tak jak i makaron, w Chinach Północnych.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
6osób 60minut
Servings Prep Time
6osób 60minut
Ingredients
  • 3 1/2szklanki mąki
  • 1 1/2łyżeczki drożdży
  • 1szklanka wodyciepłej (lub trochę więcej)
  • 1łyzeczka cukru
  • 1/2łyżeczki soli
Instructions
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10min.
  2. Duży garnek lub wok napełnić do połowy wodą, włączyć pod nim duży ogień (woda ma się zagotować), potem ogień można zmniejszyć.
  3. Wlać drożdżowy zaczyn do 3 szkl. mąki z solą i mieszając powoli wlewać wodę – powstanie ciasto jak na pierogi. Wyrabiać parę minut, dosypując resztę mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Ciasto wyłożyć na stół, rozwałkować na grubość 2 palców, szklanką wycinać krążki (niech jeszcze przez chwilę wyrastają).
  5. Do parownika bambusowego wkładać po parę bułeczek (mi się zmieściły wszystkie). Koszyczek postawić na garnku lub w woku (poziom wody powinien być poniżej parownika), przykryć garnek i gotować ok. 25min.
  6. Wyłączyć gaz, po pary minutach zdjąć pokrywkę (nie wcześniej bo mogą opaść). Przepis na około 10 bułeczek. Smacznego.