Bułeczki Bao z szarpaną wieprzowiną
Bułeczki Bao, znane również jako bułeczki baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki na parze, które są popularne w kuchni chińskiej. Wypełnione długo pieczoną, szarpaną wieprzowiną (pulled pork) z dodatkiem sosu z pulpy mango, słodkiego sosu chili i sosu sriracha

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

12.03.2025
Servings Prep Time
4osoby 5godzin
Cook Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 5godzin
Cook Time
30minut
Ingredients
  • 1kg karkówki wieprzowejw całym kawałku
  • 8szt bułeczek bao(pampuch)
  • 5liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól
Marynata do karkówki (do piekarnika)
Glaze po upieczeniu mięsa
Sos do bułeczek
Instructions
  1. Karkówkę natrzeć marynatą, włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie zawinąć folią aluminiowa i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  2. Zamarynowane mięso włożyć do piekarnika najpierw na 45 minut na 200 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez pozostały czas 4,5 godziny. Co jakiś czas dolewając trochę wody do naczynia żaroodpornego (co około 1,5 h).
  3. Po upieczeniu mięso “poszarpać” ostrym widelcem na drobne włókna, dodać sos koreański barbecue i dobrze wymieszać.
  4. Sos do polania bułeczek przygotować dobrze mieszając w misce wszystkie składniki.
  5. Marchewkę oraz kapustę pekińską pokroić w słupki i wsypać do litrowego słoika. Zalać wrząca wodą, dodając trochę soku z cytryny i szczyptę soli. Słoik zakręcić i pozostawić na 5 minut aby warzywa zmiękły. Następnie odsączyć warzywa i dobrze wymieszać.
  6. Bułeczki (pampuchy) uparować w bambusowym parowniku przez kilka minut.
  7. Po wyjęciu z parownika, bułeczki przekroić na pół, wypełnić poszarpaną wieprzowiną, warzywami oraz polać sosem. Można opcjonalnie na wierzchu posypać czarnym sezamem.
Recipe Notes

Pampuchy w wersji chińskiej 😛  to naprawdę fajna przekąska :))) życzymy smacznego!