Przejdź do treści

Bułeczki a’la Bao z szarpaną wieprzowiną

  • przez

Bułeczki Bao, znane również jako bułeczki baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki na parze, które są popularne w kuchni chińskiej. Są miękkie, puszyste i mogą być nadziewane różnorodnymi składnikami. Przepisy na bułeczki bao są przekazywane z pokolenia na pokolenie, co czyni je ważnym elementem chińskiego dziedzictwa kulinarnego. W różnych regionach Chin można znaleźć różne wersje bułeczek, z unikalnymi nadzieniami i metodami przygotowania.

Do naszego przepisu użyliśmy tym razem klusek parowych tzw; pampuch, przygotowanych według staropolskiej receptury :), ale tradycyjne bułeczki bao możecie zrobić sami w domu używając naszej specjalnej mąki do bułeczek baozi. W tej wersji przepisu skupiliśmy się na przygotowaniu bardzo kruchego, dobrze doprawionego, delikatnego mięsa. Wymagało to troszkę więcej czasu niż zwykle (ok 5godz pieczenia w niskiej temperaturze). Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość czasochłonny, jednak warto poświęcić ten czas, na takie właśnie przygotowanie mięsa.

Całość dania dopełnia orzeźwiający, ostro-słodki sos na bazie majonezu, pulpy mango, słodkiego sosu chili i sosu sriracha

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bułeczki Bao z szarpaną wieprzowiną
Bułeczki Bao, znane również jako bułeczki baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki na parze, które są popularne w kuchni chińskiej. Wypełnione długo pieczoną, szarpaną wieprzowiną (pulled pork) z dodatkiem sosu z pulpy mango, słodkiego sosu chili i sosu sriracha
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 5 godzin
Cook Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 kg karkówki wieprzowej w całym kawałku
  • 8 szt bułeczek bao (pampuch)
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól
Marynata do karkówki (do piekarnika)
Glaze po upieczeniu mięsa
Sos do bułeczek
Prep Time 5 godzin
Cook Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 kg karkówki wieprzowej w całym kawałku
  • 8 szt bułeczek bao (pampuch)
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól
Marynata do karkówki (do piekarnika)
Glaze po upieczeniu mięsa
Sos do bułeczek
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Karkówkę natrzeć marynatą, włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie zawinąć folią aluminiowa i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  2. Zamarynowane mięso włożyć do piekarnika najpierw na 45 minut na 200 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez pozostały czas 4,5 godziny. Co jakiś czas dolewając trochę wody do naczynia żaroodpornego (co około 1,5 h).
  3. Po upieczeniu mięso "poszarpać" ostrym widelcem na drobne włókna, dodać sos koreański barbecue i dobrze wymieszać.
  4. Sos do polania bułeczek przygotować dobrze mieszając w misce wszystkie składniki.
  5. Marchewkę oraz kapustę pekińską pokroić w słupki i wsypać do litrowego słoika. Zalać wrząca wodą, dodając trochę soku z cytryny i szczyptę soli. Słoik zakręcić i pozostawić na 5 minut aby warzywa zmiękły. Następnie odsączyć warzywa i dobrze wymieszać.
  6. Bułeczki (pampuchy) uparować w bambusowym parowniku przez kilka minut.
  7. Po wyjęciu z parownika, bułeczki przekroić na pół, wypełnić poszarpaną wieprzowiną, warzywami oraz polać sosem. Można opcjonalnie na wierzchu posypać czarnym sezamem.
Recipe Notes

Pampuchy w wersji chińskiej 😛  to naprawdę fajna przekąska :))) życzymy smacznego!

Share this Recipe