Bułeczki Bao, znane również jako bułeczki baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki na parze, które są popularne w kuchni chińskiej. Są miękkie, puszyste i mogą być nadziewane różnorodnymi składnikami. Przepisy na bułeczki bao są przekazywane z pokolenia na pokolenie, co czyni je ważnym elementem chińskiego dziedzictwa kulinarnego. W różnych regionach Chin można znaleźć różne wersje bułeczek, z unikalnymi nadzieniami i metodami przygotowania.
Do naszego przepisu użyliśmy tym razem klusek parowych tzw; pampuch, przygotowanych według staropolskiej receptury :), ale tradycyjne bułeczki bao możecie zrobić sami w domu używając naszej specjalnej mąki do bułeczek baozi. W tej wersji przepisu skupiliśmy się na przygotowaniu bardzo kruchego, dobrze doprawionego, delikatnego mięsa. Wymagało to troszkę więcej czasu niż zwykle (ok 5godz pieczenia w niskiej temperaturze). Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość czasochłonny, jednak warto poświęcić ten czas, na takie właśnie przygotowanie mięsa.
Całość dania dopełnia orzeźwiający, ostro-słodki sos na bazie majonezu, pulpy mango, słodkiego sosu chili i sosu sriracha
Prep Time | 5 godzin |
Cook Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
- 1 kg karkówki wieprzowej w całym kawałku
- 8 szt bułeczek bao (pampuch)
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- sok z cytryny
- sól
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawa 7 smaków Shichimi
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki sosu barbecue
- 6 łyżek majonezu light
- 4 łyżki słodki sos chili
- 6 łyżek pulpy z mango
- 4 łyżki sosu Sriracha
- 2 łyżki prażonej cebuli
- garść pokrojonego szczypiorku
Ingredients
Marynata do karkówki (do piekarnika)
Glaze po upieczeniu mięsa
Sos do bułeczek
|
- Karkówkę natrzeć marynatą, włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie zawinąć folią aluminiowa i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Zamarynowane mięso włożyć do piekarnika najpierw na 45 minut na 200 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez pozostały czas 4,5 godziny. Co jakiś czas dolewając trochę wody do naczynia żaroodpornego (co około 1,5 h).
- Po upieczeniu mięso "poszarpać" ostrym widelcem na drobne włókna, dodać sos koreański barbecue i dobrze wymieszać.
- Sos do polania bułeczek przygotować dobrze mieszając w misce wszystkie składniki.
- Marchewkę oraz kapustę pekińską pokroić w słupki i wsypać do litrowego słoika. Zalać wrząca wodą, dodając trochę soku z cytryny i szczyptę soli. Słoik zakręcić i pozostawić na 5 minut aby warzywa zmiękły. Następnie odsączyć warzywa i dobrze wymieszać.
- Bułeczki (pampuchy) uparować w bambusowym parowniku przez kilka minut.
- Po wyjęciu z parownika, bułeczki przekroić na pół, wypełnić poszarpaną wieprzowiną, warzywami oraz polać sosem. Można opcjonalnie na wierzchu posypać czarnym sezamem.
Pampuchy w wersji chińskiej 😛 to naprawdę fajna przekąska :))) życzymy smacznego!